Kako do sem

Slovenija je na križišču poti med vzhodom in zahodom, med centralno in južno Evropo. Zelo dobro je povezana z avtocestnim križem in železnico. Prav tako pa je preprosto dosegljiva z letalom različnih prevoznikov tako na domačem letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani kot s številnimi drugimi, ki pristajajo v bližini – Zagrebu, Trstu, Benetkah, Celovcu, Gradcu…

Z avtom

Vinjete v Sloveniji dobite po naslednjih cenah: 7 dnevna je 15 EUR, mesečna 30 EUR.

Preko Avstrije vodi nekaj avtocestnih povezav. Avstrijska 10 dnevna vinjeta stane 8,30 EUR za vozila do 3,5 t skupne teže. Dodatno se plačujejo nekateri tuneli: Karavanški predor – 7 EUR, Obertauer – 9,90 Eur. Nekaterim se da elegantno izogniti in si ogledati še košček Alp. Madžari imajo prav tako vinjete: 10 dnevna stane 9,54 EUR v madžarskih forintih.

Prevoz po italijanskih cestah je zaprtega sistema, kar pomeni, toliko kot prevoziš, toliko plačaš. Npr: od Francije do meje s Slovenijo okoli 30 EUR.

Več o vinjetah: http://www.slovenia.info/?faq=191&lng=1&redirected=1

Z letalom

Adria povezuje letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani z naslednjimi kraji: London, Pariz, Bruselj, Kopenhagen, Istanbul, Amsterdam, Zurich, Frankfurt, Moskva, Manchester…

Wizz Air povezuje Ljubljano z Londonom in Brusljem.

Z vlakom

Z vlakom slika

Skozi Slovenijo vodi kar nekaj mednarodnih vlakov:

Iz Nemčije preko Avstrije peljejo 4 mednarodni vlaki, tako dopoldne, popoldne kot nočni za katerega si lahko uredimo spalnik.

Iz Švice je direktni nočni vlak po zelo ugodni ceni. Lahko potujemo v 1., 2. razredu ali doplačamo spalnik. Vožnja iz Zuricha traja približno 12 ur.

Iz Istanbula dvakrat tedensko prihaja direktni nočni avtovlak.

Iz Madžarske se iz Budimpešte v Ljubljano in nazaj pripeljemo z mednarodnim direktnim vlakom za manj kot 50 EUR.

Tudi iz Benetk peljeta v Ljubljano dva direktna vlaka brez prestopanja po zelo ugodni ceni.

Bližnji kraji